Miksi Netflix lopettaa tylysti sarjoja kesken? Katsojaluvut eivät ole ainoa syy, vaan löytyy toinenkin tärkeä mittari

Syy 1899-sarjan lopettamiseen oli yhtä ilmeinen kuin Squid Gamen jatko.

14.4.2023 12:14

Tasaisin väliajoin kerrotaan Netflixin lopettavan suositun sarjan jo ensimmäisen tuotantokauden jälkeen. Joskus sarja saa useamman tuotantokauden, mutta tarina tuntuu silti loppuvan täysin kesken, ja lopettaminen tulee katsojalle ikävänä yllätyksenä.

Netflixin historiallinen mysteerisarja 1899 ei saa jatkoa, vaikka sarjan ensimmäinen kausi ilmestyi vasta viime marraskuussa, ja se oli selvästi suunniteltu useamman kauden mittaiseksi. Lopetuspäätös tehtiin siitä huolimatta, että 1899 oli useilla markkina-alueilla noussut Netflixin katsotuimmaksi sarjaksi.

Vastaavia esimerkkejä on lukuisia, eikä Netflix ole ainoa äkkilopettaja. Esimerkiksi Disney Plussan Willow-sarja päätettiin lopettaa ensimmäisen kauden jälkeen. David Fincherin luoma sarjamurhaajasarja Mindhunter sai vain kaksi kautta, vaikka sillä on valtavasti faneja, ja arviot ovat olleet ylistäviä. Fincher myönsi itsekin, että korkeilla tuotantoarvoilla varustettu Mindhunter oli liian kallis suhteutettuna katsojalukuihin.

Fincher kertoi olennaisen syyn ilmiöön: jos sarjaa ei katsota riittävästi, se saatetaan lopettaa äkisti. Aivan samalla tavalla elokuvien jatko-osat perutaan, jos lipputulot jäävät pettymyksiksi. Mutta miksi esimerkiksi 1899 ei saanut jatkoa, jos sillä oli korkeat striimausluvut?

Netflixillä on muitakin tapoja tutkia sarjan suosiota kuin se, paljonko sarjalla on ollut katsojia.  Forbesin artikkelissa kerrotaan, että yksi tärkeä mittari on completion rate. Se tarkoittaa, kuinka monta prosenttia sarjan aloittaneista seuraa sitä kauden loppuun saakka. Jos tuo prosentti jää pieneksi, sarjan tulevaisuus näyttää synkältä.

Esimerkiksi videopeliin perustuva Resident Evil -sarja oli Netflixin katsotuimpien nimikkeiden listalla ykkösenä pitkään, mutta vain 45 prosenttia katsoi ensimmäisen kauden kaikki jaksot. Johtopäätöksenä sarjaa ei uusittu toiselle kaudelle. Saman kohtalon koki fantasiasarja First Kill, jonka lukema oli 44 prosenttia. Rajana on Forbesin mukaan noin 50 prosenttia.

Toinen videopeliin perustuva sarja Arcane sai uuden kauden, koska lukemaksi tuli 60. Korealainen jättihitti Squid Game löi tauluun peräti 87 prosenttia, joten uusi tuotantokausi oli selviö. 1899 vedettiin tässä tarkastelussa kölin alta, sillä lukemaksi jäi vaatimaton 32 prosenttia. Syy lopettamiseen oli yhtä ilmeinen kuin Squid Gamen jatko.

On selvää, että myös sarjan budjetti vaikuttaa asiaan. Realistiselta näyttävä Lincoln Lawyer on selvästi halvempi kuin tehosteita pursuava Resident Evil. Todennäköisesti se auttoi lakisarjaa saamaan jatkoa, sillä vain 56 prosenttia seurasi ensimmäisen kauden loppuun.

Näiden tietojen valossa Amazonin suurtuotanto Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset ei ole suurista striimausluvuista huolimatta sellainen täysosuma, mitä siitä toivottiin. Sarjan completion rate oli Yhdysvalloissa vain 37 prosenttia. Silti sarjalle ollaan tekemässä useampiakin jatkokausia. Ainakin vielä.

Päätöksissä ei luoteta pelkkiin kylmiin lukuihin. Netflixin sisältöjohtaja Ted Sarandos on sanonut että päätöksissä on 70 prosenttia perstuntumaa ja 30 prosenttia statistiikkaa. Suurin osa päätöksistä perustuu Sarandosin mukaan vainuun ja intuitioon, mutta tilastot antavat niille tukea.

Sarjojen ennenaikainen lopettaminen on valitettavaa. Netflix ja muut suoratoistopalvelut onneksi myös aloittavat paljon uusia sarjoja, ja monet jatkuvat pitkään. Jos joku sarja haudataan, on vain käännettävä katseensa muualle. On silti pakko myöntää, että olisin halunnut nähdä Mindhunterin kolmannen kauden.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:
Suoratoistojätti ui vastavirtaan – Miksi Netflix laskee hintoja, vaikka inflaatio jyllää?