Koronaepidemian myötä on nähty asioita, joita ei olisi voinut uskoa todeksi vielä muutama kuukausi sitten. Maailma on vähitellen avautumassa, ja se tuo mukanaan erikoisia ilmiöitä. Elokuvateatterit ovat Suomessa saaneet olla auki kesäkuun alusta lähtien, mutta suurimmat ketjut, kuten Finnkino, alkoivat avata oviaan vasta juhannuksen jälkeen.
Juhannuksen jälkeisenä maanantaina luin erikoisesta elokuva-alan tapauksesta. Yhdysvalloissa kaikki kesäviikonloput ovat lipputulojen kannalta parasta aikaa, mutta Suomessa juhannusviikonloppu on perinteisesti teattereissa ollut todella hiljainen. Juhannuksena on ollut melkeinpä turha edes esittää elokuvia, sillä suomalaisilla on silloin muuta tekemistä.
Pienempiä teattereita on kuitenkin tänäkin juhannuksena ollut auki, ja Suomen elokuvasäätiö on alkanut taas julkaista katsojatilastoja. Osuvasti juhannusviikonlopun katsotuin elokuva oli kauhutuotanto Midsommar – loputon yö, joka sijoittuu juhannuksen aikaan. Elokuvan ensi-ilta tosin oli jo viime kesänä.
Midsommaria pyöritettiin juhannusviikonloppuna yhdessä salissa, ja se keräsi perjantain ja sunnuntain välisenä aikana hulppeat 36 katsojaa. Sillä lukemalla pääsi tilastojen selkeästi ykköseksi, sillä kakkossijalla ollut elokuva sai Midsommarin potista kasaan vain kolmasosan. Ennakkonäytöksenä pyörinyt uutuuselokuva Brahms: The Boy II keräsi juhannusviikonloppuna 12 katsojaa.
Suomessa katsojatilastoja ei tuijoteta niin tarkkaan kuin Yhdysvalloissa, missä mittarina käytetään katsojamäärän sijaan dollareita. Siellä tapahtuikin samoihin aikoihin vielä hupaisampi tapaus, kun New Yorkin Westhampton Beachista kotoisin oleva Christian Nilsson junaili tee se itse -elokuvansa Yhdysvaltain lipunmyyntitilaston ykköseksi.
Nilsson kehitti tubettaja Eric Tabachin kanssa idean: jos pandemian aikana saisi uuden elokuvan levitykseen, siitä tulisi varma listaykkönen.
Nilsson kirjoitti ja kuvasi pikavauhtia kauhuelokuvan nimeltä Unsubscribe. Se kertoo videopuhelussa keskustelevista tubettajista, jotka joutuvat häirikön kiusaamiksi. Elokuvan tekemiseen meni viikko, ja se kuvattiin kokonaan Zoom-sovelluksen avulla. Näyttelijöinä on paitsi Tabach ja muita tubettajia myös oikeita näyttelijöitä, kuten Ozark-sarjassa näytellyt Charlie Tahan. Kun Unsubscribe oli valmis, Nilsson ja Tabach vuokrasivat teatterin, ostivat kaikki liput ja esittivät puolituntisen leffansa tyhjälle salille.
Box Office Mojo, alalla arvostettu lipunmyyntilastoja julkaisevat sivusto, noteerasi Unsubscriben lipputulot ja julkaisi listan tuolta päivältä. Unsubcribe komeilee ykkösenä 25 000 dollarin tuotolla. Rahat tietenkin palautuivat tekijöiden taskuun. Elokuvan budjetti oli nolla dollaria. Tempauksen ainoa kulu oli salivuokra.
Oliko tuossa sitten mitään järkeä, on toinen kysymys. Ainakin tyypit saivat nimensä historiankirjaan. Nyt elokuva on myös vuokrattavissa Vimeossa, joten ehkä Nilsson ja Tabach saamansa julkisuuden ansiosta oikeasti tienaavatkin sillä jotakin.
Tapaus Unsubscribe kertoo myös, mitä kaikkea voi tapahtua pandemian aikana. Samanlainen temppu ei ehkä onnistu enää koskaan, ja hyvä niin. On mukava palata vähitellen normaalielämään.

Jussi Huhtala
Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a
Sarjan edellinen kolumni:
Aprillipila, joka jäi elämään: Spike Lee, Jasper Pääkkönen ja Lauri Törni