Teknologia on luonnonvoima, kun puhutaan kulttuurinkulutuksen muutoksesta, kirjoittaa Oskari Onninen Imagen kolumnissa. Hän muistuttaa, kuinka MTV:n toimitusjohtaja Heikki Rotko lupasi vuonna 2012 ”potkia Netflixiä munille”, kun suoratoistopalvelu oli tulossa Suomeen markkinoille. Huonostihan siinä kävi. Netflix mullisti Suomen ja koko maailman television katselun, ja Rotko sai kenkää.
Digitaalisuus on vallannut paitsi elokuvan ja televisiosarjat myös musiikin ja kirjallisuuden. Onninen kirjoittaa kolumnissaan statusahdistuksesta, joka liittyy tuoreeseen kulttuurikeskusteluun. Kirjahylly on ollut symboli sivistykselle, mutta digitaalisuuden myötä ihmiset eivät enää osta painettuja kirjoja entiseen malliin, vaan lukemisen sijaan kuunnellaan digitaalisia äänikirjoja. Jos jotain luetaan, niin luetaan digitaalisesti näyttöruudulta.
Painetulla kirjalla on silti tulevaisuus, mikä näkyy Onnisen mukaan vinyylilevyjen nykyisyydessä. Vinyylilevyjen myynnin nousu on tosiasia, vaikka myyntiluvut olisivatkin pieniä. Ihmiset ostavat vinyylilevyjä, vaikka heillä ei olisi edes levysoitinta. Levy hankitaan sen takia, että se on kaunis esine, jonka voi säilyttää ja josta voi räpsiä kuvia jaettavaksi sosiaaliseen mediaan. Varsinaisen kuuntelun voi hoitaa Spotifyn tai Apple Musicin kautta.
Onninen viittaa myös The Guardianin artikkeliin, jossa kerrotaan uudesta suuntauksesta. Nuoret kuluttajat ostavat kirjallisuutta, mutta heille ei kelpaa mikä tahansa kirja. He haluavat laadukkaita painoksia esimerkiksi Dyynistä tai Game of Thrones –kirjoista, jotka näyttävät hyvältä paitsi kirjahyllyssä myös TikTokissa.
Brittiläinen Folio Society -kustantamo on erikoistunut korkealaatuisiin ja taidokkaasti sidottuihin kirjoihin, joissa on runsaasti kuvitusta. Yksi erikoispainos voi maksaa jopa tuhat puntaa. Yhtiön myynti on viime vuosina kasvanut räjähdysmäisesti, ja menestyksen syynä on se, että alle 25-vuotiaiden asiakkaiden osuus on noussut räjähdysmäisesti. Taustalla on mikäpä muu kuin TikTok ja siellä suosittu Booktok-ilmiö. On kuitenkin pantava merkille, että nuoret ostajat eivät ole kiinnostuneita normipainoksista. Fyysisten tuotteiden on nykyään oltava visuaalisesti näyttäviä ja jollain tavalla ainutlaatuisia.
Ehkä myös elokuvatallenteiden puolella tämä on tulevaisuuden suuntaus. En itse juurikaan osta enää dvd- ja blu-ray-levyjä, mutta jos ostan, julkaisun on oltava jotenkin erikoislaatuinen – samaan tapaan kuin Folio Societyn kirjat. Episodin toimittaja ja kulttuurituotteita keräilevä Jesse Raatikainen kertoi, että Pirjo Honkalasalon Betoniyön tallenne julkaistiin Suomessa pelkästään dvd:nä, mutta ulkomaisista verkkokaupoista voi tilata blu-rayn jenkkipainoksena.
Sosiaalista mediaa ja etenkin TikTokia on helppo parjata, ja siihen on varmasti myös syitäkin, mutta jos se saa nuoret ostamaan kirjoja – ja mahdollisesti myös laadukkaita elokuvatallenteita – niin jotain positiviistakin voi löytää.
Folio Society -kustantamon tapaus osoittaa, että mikä tahansa fyysinen esine ei riitä. Miksi ostaa elokuvien bulkkitallenteita, kun jokapäiväiseen kotikatseluun riittää suoratoisto, joka tekee katsomisesta paljon vaivattomampaakin kuin kiekkojen pyörittäminen. Silti on tallenneaarteita, jotka haluan säilyttää hyllyssä. Niissä on kuitenkin paras olla tyylikkäät kotelot ja paljon lisämateriaalia. Jos julkaistaan laadukas 4K-boksi, jossa on Andrei Tarkovskin koko tuotanto, ostaisin sen varmasti – hinnasta riippumatta.
Jussi Huhtala
Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa X:ssä: @JussiHuhta1a.
Sarjan edellinen kolumni:
Mitä ihmettä? Monet Netflix-tilaajat eivät käytä palvelua lainkaan