Ihmenaisen ihmeellinen tapaus – Miksi Wonder Woman 1984 julkaistaan USA:ssa suoratoistona?

Wonder Woman 1984 tulee teattereihin 25. joulukuuta. Ellei ensi-ilta taas siirry.

12.12.2020 09:00

Edellisessä kolumnissani kirjoitin James Bond -elokuva 007 No Time To Dien siirtyneestä ensi-illasta ja siitä, miksi se ei huhuista huolimatta ole tulossa katsottavaksi suoratoistona.

Koronaepidemia on saanut aikaan monenlaisia odottamattomia asioita, mutta 007 Netflixissä olisi ollut jo liian paksua.

Sen jälkeen on kuitenkin ilmaantunut kiinnostava tapaus, jossa vastaavankokoinen suurtuotanto tulee suoratoistopalveluun. Warnerin ja DC:n tuottama Wonder Woman 1984 on tämän vuoden odotetuimpia ja isoimpia tuotantoja.

Ensimmäinen Wonder Woman tuotti vuonna 2017 yli 800 miljoonaa dollaria maailmanlaajuisesti eli lähes saman verran kuin viimeisin Bond-elokuva 007 Spectre. Wonder Womanin jatko-osan on varmasti odotettu tuottavan vähintään saman verran.

Warner on siirtänyt Wonder Woman 1984:n ensi-illan koronaepidemian takia jo monta kertaa: ensin kesäkuulta elokuulle, sitten lokakuulle ja sitten joulukuulle parillekin eri päivälle. Tällä hetkellä ensi-ilta on Suomessa 25. joulukuuta, mutta se on kaikkea muuta kuin varma.

Viimeisin yllätys asiassa on se, että Wonder Woman 1984 tulee Yhdysvalloissa samaan aikaan katsottavaksi HBO Max -suoratoistopalveluun ilman lisähintaa. Tämä koskee tosin vain Yhdysvaltoja. Kaiken lisäksi elokuva saa samaan aikaan Yhdysvalloissa valkokangaslevityksen. Suomessa HBO Maxin vastine HBO Nordic on muuttumassa HBO Maxiksi, mutta Suomessa elokuvaa suoratoistona ole tulossa ainakaan tässä yhteydessä. Yhdysvaltain ulkopuolella elokuva nähdään toistaiseksi vain teattereissa. Mikäli ensi-ilta ei jälleen kerran siirry.

Mitä järkeä on laittaa Wonder Woman 1984 suoratoistopalveluun, jos se Bond-elokuvan kohdalla todettiin taloudellisesti kannattamattomaksi?

Tapaukset ovat hyvin erilaisia, vaikka puhutaankin suunnilleen samansuuruisista tuotannoista. Bond-elokuvan kohdalla harkittiin elokuvan myyntiä isoille suoratoistoyhtiöille, kuten Netflixille tai Amazon Primelle. Wonder Woman 1984:n tapauksessa elokuvaa ei varsinaisesti kaupata kenellekään, sillä HBO Max kuuluu samaan konserniin kuin Warner. Elokuvan oikeudet pysyvät konsernin sisällä. Yhdysvalloissa teatterit ovat monissa isoissa kaupungeissa edelleen kokonaan suljettuja, joten suoratoisto tavoittaisi ne kuluttajat, jotka eivät pääse katsomaan sitä valkokankaalta.

Miksi näin korkean profiilin elokuvalle ei pistetä premium-lisähintaa vaan annetaan se kuukausimaksua maksaville ilman erillistä hintalappua? Ehkä juuri siksi, että elokuva tulee myös teattereihin. Premium-lisähinta ei siihen yhteyteen oikein sopisi, sillä sittenhän se kilpailisi elokuvalipun kanssa. Sen sijaan HBO Max saa varmasti roppakaupalla uusia tilaajia. Se ei kenties korvaa tuloja, jotka menetetään koronaepidemian takia, mutta ainakin saadaan jonkinlaista kassavirtaa ja pienennetään mahdollisia tappioita.

Ohjaaja Patty Jenkins kirjoitti asiasta Twitterissä.

”Joskus on tehtävä valinta ja jaettava kaikki mahdollinen ja ilo ja hylättävä kaikki muu. Me rakastamme elokuvaamme yhtä paljon kuin fanejamme, joten vilpittömästi uskomme, että se tuo iloa ja lohdutusta kaikille joulun aikana.”

Ohjaajan tunteet ovat varmasti ristiriitaiset, mutta asiassa on valoisiakin puolia. Elokuva ei ehkä tuota rahaa niin paljon kuin odotettiin, mutta suoratoisto on tässä tapauksessa varmasti parempi ratkaisu kuin se, että elokuva jäisi miljoonien katsojien tavoittamattomiin.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:

Voisiko uusi James Bond -elokuva saada ensi-iltansa Netflixissä? Tämän takia se ei tule onnistumaan