Netflix ja muut suoratoistoyhtiöt ovat viime vuosina mullistaneet television katselun, ja ala on elänyt vahvaa nousukautta. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että tuo aikakausi on päättymässä. Siitä alkoi näkyä merkkejä jo viime vuonna, kun Netflixin tilaajamäärä putosi ensimmäistä kertaa yhtiön historiassa.
Hollywoodissa puhutaan nyt kuplan puhkeamisesta. Vulture-sivuston laajassa artikkelissa siteerataan televisiotuottajaa, joka vertaa suoratoiston menestystarinaa pyramidihuijaukseen.
Hollywoodista tihkuvien kommenttien perusteella suoratoistoyhtiöt ovat sulkeneet rahahanojaan. Sarjat, jotka olisivat päässeet tuotantoon vielä muutama vuosi sitten, jäävät nyt tekemättä. Suurin ongelma on, että nykyinen järjestelmä ei tuota rahaa.
Esimerkiksi Netflixin vakoojasarja The Night Agent nousi suoratoistopalvelun kaikkien aikojen katsotuimpien nimikkeiden joukkoon, mutta sarjan tuottaja Shawn Ryan paljastaa, että se ei hänen tilipussissaan juuri näy. The Night Agentin kaltaiset hittisarjat eivät ole rahasampo Netflixillekään, sillä yhtiö on kuluttanut miljardeja dollareja sisältöihin, eivätkä kuukausitilauksesta kertyneet tuotot kasva samaa tahtia.
Hollywoodin toimintatavat muuttuivat suoratoistopalvelujen myötä, kun budjetit nousivat ja minisarjoihin alettiin värvätä isolla rahalla Oscar-palkittuja tähtiä. Sarjoja tuotettiin valtavaa tahtia jokaiseen makuun.
Netflixin tapa julkaista uutuussarjojen koko kausi kerralla muutti katsomistottumuksia, ja samalla yhtiö kasvatti kovaa vauhtia markkinaosuuttaan ja osakekurssiaan. Kaikki meni hyvin siihen asti, kun tilaajamäärä alkoi pudota. Samalla suli 50 miljardia dollaria yhtiön arvosta yhdessä päivässä. Wall Streetillä huomattiin, että tärkein mittari on tuottavuus. Netflix alkoi lopettaa sarjojaan. Samoin tekivät Disney Plus, HBO Max ja monet muut.
Maailmanlaajuiset suuryritykset Apple ja Amazon näyttävät jatkavan suoratoistobisneksessä, mutta niille televisiosarjat ja elokuvat ovat kuitenkin pelkkää puuhastelua ydinliiketoiminnan ohessa. On täysin mahdollista, että ne eivät kaada televisiosarjoihin dollareita loputtomiin. Sellainen päätös todennäköisesti vain nostaisi osakekurssia.
Koska nykyinen toimintamalli saattaa olla tiensä päässä, tarvitaan jotain uutta. FAST-palvelut (free, ad-supported streaming television) ovat jo keränneet suosiota. Ne ovat ilmaisia, mutta mukana on mainoksia, ja ohjelmistoon kuuluu vuosien takaisia klassikkosarjoja tai vaikkapa halvalla tuotettua realityä.
Jos FAST osoittautuu tuottavaksi liiketoiminnaksi, jopa Netflix saattaa muuttaa toimintamallejaan ja alkaa luovuttaa alkuperäistuotantojaan muille. Samalla saattaa käydä niin, että aletaan suosia kevyttä ja viihteellistä sisältöä, joka miellyttää mahdollisimman laajaa katsojakuntaa. Suomessa Ruudulla on jo omaa FAST-sisältöä, jonka katsomiseen riittää pelkkä kirjautuminen.
Suoratoistopalvelun nousun vuosia on verrattu 1970-luvun Hollywoodiin, jolloin elokuvastudiot nostivat Martin Scorsesen ja Steven Spielbergin kaltaisia nuoria ohjaajia esiin. Se synnytti lukuisia merkkiteoksia, mutta 1980-luvulla isot elokuvastudiot ottivat vallan jälleen omiin käsiinsä. Suoratoiston 2010-lukua saatetaan tulevaisuudessa pitää vastaavanlaisena ajanjaksona.
Kannattaa siis nauttia vaikkapa Successionin kaltaisista laatusarjoista. Edessä saattaa olla aikakausi, jolloin vastaavat valopilkut ovat harvassa.
Jussi Huhtala
Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a
Sarjan edellinen kolumni:
Suoratoiston jättikasvun vuodet ovat ohi – Netflixin ja sen kilpailijoiden on pakko tehdä johtopäätöksiä