Aloita uusi vuosi puhtaalta pöydältä: Näin säästät menoja suoratoistossa

Kun huomaat, että valitsemasi suoratoistopalvelu ei enää tarjoa mitään kiinnostavaa, lopeta tilaus ja vaihda toiseen.

13.1.2023 12:35

Inflaatio laukkaa, taantuma uhkaa, sähkön hinta hirvittää.

Moni on joutunut tilanteeseen, jossa on pakko ryhtyä karsimaan menoja. Säästöjä voi tehdä myös kotikatsomossa.

Ensimmäiseksi on hyvä tarkistaa, liittyykö televisiovastaanottimen käyttöön ylimääräisiä kuluja. Ei kannata maksaa kuukausimaksua tv-palvelusta, jota ei käytä. Monet tv-palvelun ominaisuudet saattavat olla tarpeettomia tai toimivat ilman, että maksat niistä joka kuukausi. Hankkimalla esimerkiksi Chromecast- tai Apple TV -laitteen saa kertamaksulla käyttöön ominaisuuksia, jotka tekevät karvalakkimallisesta vastaanottimesta älytelkkarin pienellä liittimen tökkäyksellä.

Toinen hyvä vinkki säästää kuukausimaksuissa on aloittaa kaikki nollasta. Lakkauta kaikki kuukausimaksulliset suoratoistopalvelusi. Siis kaikki. Tilauksen lopettaminen ei yleensä maksa mitään, ja sen jälkeen voit aloittaa puhtaalta pöydältä. Tilaamisen voi aloittaa vähitellen uudelleen. Ota käyttöön vain yksi palvelu: HBO Max, Netflix, Disney Plus tai mikä tuntuu sillä hetkellä houkuttelevimmalta. Ota siitä kaikki irti. Kun huomaat, että valitsemasi palvelu ei enää tarjoa mitään kiinnostavaa, lopeta tilaus ja vaihda toiseen.

Kannattaa myös suunnitella katsomista etukäteen. Jos katsoit Prime Videon Mahtisormukset tai Apple TV Plussan Ted Lasson ja ihastuit, mutta et löydä palvelusta muuta kiinnostavaa, lopeta tilaus siihen saakka kunnes sarjasta tulee uusi kausi. Tutki sillä välin, mitä vaikkapa Elisa Viihde Viaplay, C More tai SkyShowtime pitävät sisällään ja mieti, kannattaisiko ottaa jokin niistä siksi aikaa, kunnes suosikkisarjasi jatkuu muualla. Kilpailu on nykyään suoratoistobisneksessä kovaa, joten tarjolla on eri pituisia ilmaiskausia, jotka kannattaa hyödyntää.

On myös mahdollista katsoa elokuvia ja sarjoja suoratoistona niin sanottuun Pahkasian erikoishintaan eli ilmaiseksi. Tässä tulee mukaan Yle Areena, jonka monipuolista elokuva- ja sarjasisältöä en voi korostaa liikaa. Jos todella haluat säästää, älä tilaa mitään kuukausimaksullista suoratoistoa hetkeen aikaan ja keskity Ylen tarjontaan. Sekään ei tarkemmin ajateltuna edes ole ilmaista. Jos tulosi ylittävät tietyn määrän, maksat Ylen sisällöstä joka tapauksessa veroa, käytät palveluja tai et.

Myös YouTube tarjoaa jonkin verran elokuvia täysin maksutta, mutta laadukkaan ja laillisen maksuttoman sisällön löytäminen voi olla työlästä, koska suurin osa ilmaisista elokuvista on tarjolla vain Yhdysvalloissa. Sen sijaan esimerkiksi Kirjastokino-palvelu tarjoaa valtavan määrän suomeksi tekstitettyjä elokuvia maksutta, ja homma toimii yhtä näppärästi kuin suoratoistopalvelut. Itse en pääkaupunkilaisena pääse Kirjastokino-palvelua käyttämään, mutta se on käytössä monissa Suomen kunnissa ilman katselurajoituksia. Jos Kirjastokino ei kuulu oman kuntasi palveluihin, kirjastoista voi aina lainata dvd- ja blu-ray-levyjä, joita yleensä on hulppeasti tarjolla.

Kotimaisia elokuvia pääsee striimaamaan maksutta Elonetin sivuilta. Elonet on Kansallisen audiovisuaalisen instituutin eli KAVIn tarjoama suoratoistopalvelu, jossa on tarjolla satoja kotimaisia klassikkoja.

Ilmaisen sisällön hyödyntäminen on paras tapa säästää, ja siitä voi tehdä vaikka uuden vuoden haasteen. Katso miten pitkälle kevääseen pärjäät pelkällä maksuttomalla sisällöllä, niin säästät helposti kymppejä tai jopa satasia.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:
Mihin Netflixin alkuperäissarja katosi? Suoratoistossa mikään ei ole pysyvää