Kolumni: Netflix on valloittanut maailman – ei kuitenkaan koko maailmaa

17.9.2016 12:59

Netflixin tilaajamäärä ei Yhdysvalloissa ole kasvanut viime aikoina toivotulla tavalla.

Sieltä on entistä vaikeampi löytää uusia asiakkaita, etenkin jos haluaa jatkuvaa suurta kasvua. Siksi Netflix onkin jo vuosia sitten siirtänyt resursseja kasvua Yhdysvaltain ulkopuolelle. Aggressiiviset markkinointiponnistukset muualla maailmassa ovat alkaneet tuottaa hedelmää.

Vuoteen 2018 mennessä Netflixin tilaajamäärä muualla maailmassa ylittää ensimmäisen kerran tilaajamäärän Yhdysvalloissa, kerrotaan Fortunen artikkelissa. Ennuste perustuu analytiikkayhtiö IHS Markitin laskelmiin.

Luvut paljastavat miten valtavasta liiketoiminnasta Netflixin kohdalla on kyse. Vuoteen 2020 mennessä Netflixillä on saman raportin mukaan Yhdysvaltain ulkopuolella jo 75 miljoonaa tilaajaa. Koko Netflixin liikevaihto on tuolloin arviolta 13 miljardia dollaria, josta yli puolet siis tulee muualta kuin yhtiön kotimaasta.

Netflix toimii nykyään jo lähes 200 maassa. Yhtiö on alkanut tuottaa sisältöä myös muilla kielillä kuin englanniksi kuten Ranskassa tuotetun Marseillen tai osittain espanjankielisen Narcosin.

Kansainvälisillä markkinoilla Netflixillä on kuitenkin yksi todella suuri haaste. Vaikka Netflixin sisältöä voi katsoa melkein missä tahansa maailmankolkassa, toistaiseksi Kiina puuttuu listalta.

Kiinasta on kasvanut maailman toiseksi suurin markkina-alue. Hollywood-elokuvien lipputuloista tulee nykyään merkittävä osa Kiinasta. Jotkut Yhdysvalloissa odotettua heikommin menestyneet kalliit tuotannot kuten Pacific Rim tai Terminator Genisys ovat päässeet taloudellisesti plussan puolelle Kiinasta tulleiden lipputulojen ansiosta.

Netflixin kaltaisen toimijan on kuitenkin vaikea päästä Kiinan markkinoille. Yksittäinen elokuva on aivan eri asia kuin laajan katalogin sisältävä striimipalvelu. Kiinassa halutaan suojata sisämarkkinoita, ja Netflixin kaltaisten yritysten rantautumista estävät monenlaiset lait ja rajoitukset, sensuurista puhumattakaan. Kiinan viranomaiset haluavat tarkastaa kaikki siellä esitettävät ohjelmat, eikä suuri osa Netflixin sisällöstä todennäköisesti läpäisisi sensuuria. Etenkin Netflixin alkuperäistuotannot – joiden osuus kasvaa koko ajan – sisältävät seksiä ja väkivaltaa sellaisessa muodossa, joka ei menisi läpi Kiinassa.

Eikä sensuuri ole ainoa ongelma. Kiinassa on kilpailijoina paikallisia striimipalveluita, joista osalla on läheiset suhteet Kiinan hallitukseen. Monet Netflixin kaltaiset palvelut ovat Kiinassa kaiken lisäksi ilmaisia, eivätkä kiinalaiset kuluttajat ole valmiita maksamaan striimaamisesta.

Wired-lehden artikkelissa ennustettiin pessimistisesti, että Netflix ei ehkä koskaan pääse murtautumaan Kiinan markkinoille. Joka tapauksessa siinä menee vuosia ja se vaatii mittavia investointeja.

Yksi tapa voisi olla liittoutua yhteen jonkin kiinalaisen yhtiön kanssa. Esimerkiksi Disney ja kiinalainen suuryhtiö Alibaba ovat tehneet sopimuksen, jonka myötä kiinalaiset voivat striimata Disney-elokuvia Mikki Hiiren päätä muistuttavalla päätelaitteella. Disneyn sisältö tosin on sensorien kannalta vaarattomampaa kuin Netflixin. Netflixillä on siis vielä pitkä tie edessä, jos se haluaa valloittaa koko maailman.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:
Miksi maksaa Netflixistä enemmän, jos sisältö vähenee?